Oosterse wijsheid

Tantra en tantrische seks is al heel oud en wordt tot op de dag van vandaag beoefend. En met reden. Wij westerlingen hebben er wel een beetje ons eigen ding van gemaakt en de seks losgekoppeld van de hele tantrische leefstijl en visie. Dat is helemaal niet erg, want het heeft ons wel veel nieuwe inzichten en een nieuwe manier van kijken naar seks gebracht.

Aandacht

Bij tantra draait alles om aandacht. Aandacht voor jezelf, aandacht voor je partner en aandacht voor elkaar. Dat lijkt simpel, want als je seks hebt dan doe je dat toch al, maar dit is anders. Bewuste aandacht is iets anders dan onbewuste aandacht. Voor mensen die ooit aan yoga hebben gedaan, is dit niet heel vreemd. Bewust aandacht schenken aan elke teen, vinger, knie of ruggenwervel. Bij tantra heb je aandacht voor elk onderdeel van de ander. Een massage is niet zomaar een massage; bij een tantrische massage masseer je elk lichaamsdeel intens met volle aandacht.

Alles over tantra films, workshops, oefeningen en ervaringen kun je hier lezen.

Seks staat in deze fase niet voorop. Je masseert wel de penis en/of de vagina (lingam en yoni), maar niet met het idee om klaar te komen. Het mag, maar hoeft niet en mag zeker niet het doel zijn. Dat het vaak toch gebeurt, is niet zo raar. Als je zo intens beroerd en gemasseerd wordt, gaat het vaak snel.
Schenk ook aandacht aan de situatie: zorg dat de ruimte lekker ruikt, dat er muziek is die je mooi vindt, lekkere dingen om te eten en te drinken, zachte lakens et cetera. Alles draait om aandacht en zorg.

Tantra interieur
Zo ziet een tantra massage kamer er doorgaans uit.

Seks en orgasmen

Ook tijdens de seks is het orgasme niet het doel. Het gaat om het proces, het samen zijn, het voelen, ruiken, proeven en beleven. Van seks krijg je energie en die energie benut je door juist het orgasme uit te stellen. Het gevolg is vaak een orgasme dat zo intens is dat het hele lijf meedoet, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Het uitstellen van een orgasme is veel meer ingewikkeld dan het lijkt. Even stoppen als het zich lijkt aan te dienen, kan al helpen. De grote ader van de penis dichtknijpen ook, maar dat is een beetje tricky. Als je het niet goed doet, doet het pijn en dat is zeker niet de bedoeling. Vrouwen kunnen vaak beter inschatten wanneer ze even moeten stoppen dan mannen, maar voor tantra geldt zeker dat oefening heel veel kunst baart.

Ontdekking

Bij tantra speelt het ontdekken en kennen van je eigen en elkaars lijf een belangrijke rol. Ken je eigen lijf, weet wat je wel en niet prettig vindt en communiceer dat. Het bevoelen van je eigen lijf om te ontdekken waar de gevoelige plekken zitten en masturbatie zijn bij tantra van belang. Hoe kun je aan de ander communiceren waar je super opgewonden van wordt en wat juist niet als je het zelf niet eens weet. En hoe kun je de ander in hogere sferen brengen als die jou niet vertelt wat fijn is en wat minder. Uiteraard is deze ontdekkingstocht zeer geschikt om samen te doen, maar in je eentje beginnen kan heel goed.

Tijd

Tantrische seks heb je niet eventjes. Daar trek je een avondje voor uit. Alle zintuigen worden bediend. Een geurige ruimte, lekkere dingen om te proeven, zachte muziek spelen allemaal een belangrijke rol. En bovenal: zorg dat je niet gestoord wordt of kan worden.

De bedoeling van tantra is dat je samen een geheel wordt, dat kan alleen als de telefoon niet steeds gaat en je je geen zorgen hoeft te maken dat er iemand binnenkomt. Alle aandacht is voor elkaar en elke afleiding verstoort dat.