Vervelende cadeautjes

Je bent een leuk iemand tegengekomen, de stemming is super, de passie groeit en voordat je het weet heb je een geweldige nacht achter de rug. En een cadeautje. Of je vindt iemand al langer leuk, diegene jou ook, van het een komt het ander, maar omdat je elkaar al een tijdje kent, laat je het gesprek over condooms maar zitten. Ook dan kun je met een cadeautje blijven zitten.

Het is soms lastig om met een nieuwe bedpartner of een bedpartner die ook met anderen aan de rol gaat, over soa’s te praten. Het kan het gevoel geven dat je de ander niet vertrouwt, maar ziekteverwekkers hebben niets met vertrouwen te maken. Alleen met gezond verstand.
Een soa is zo gekregen, maar niet altijd zo weer weg te krijgen. Herpes en hiv zijn er voor het leven, beide goed te beheersen en te behandelen, maar ze gaan nooit meer weg. En blij word je er niet van.
Het condoom (mannen en vrouwen) en beflapjes zijn de enige effectieve manier om te voorkomen dat je opgezadeld wordt met een overdraagbare aandoening of om er een aan een ander over te dragen.

Niet alleen bij het neuken is een condoom belangrijk, ook bij orale seks. Gonorroe kan zich namelijk ook manifesteren in de keel. Gelukkig zijn er tegenwoordig condooms te koop die geschikt zijn om te gebruiken bij het pijpen en verschillende smaakjes hebben. Ook voor orale seks bij vrouwen is een oplossing: het beflapje. Niet bij elke drogist verkrijgbaar, helaas, maar wel te bestellen op het internet.

Lees vooral ook dit artikel van de paarse keizerin over mogelijke oorzaken jeuk en pijn na het vrijen.

Standaard een condoom bij je hebben, man en vrouw, maakt het een stuk makkelijker om het te pakken op het moment dat het erop aankomt. Er is geen diepgaand gesprek voor nodig en als de ander vraagt of je hem of haar niet vertrouwt, kan het antwoord heel simpel zijn: misschien heb ik wel iets. Niet alle soa’s manifesteren zich namelijk hetzelfde bij mannen en vrouwen. Een druiper heet zo, omdat het voor mannen heel snel heel vervelend wordt, vrouwen daarentegen merken niet zo gauw iets van gonorroe. Chlamydia kan zich heel lang ongemerkt bij zowel mannen als vrouwen ophouden.

Condoomgebruik moet een norm zijn, het hoort in de categorie goede zorg voor jezelf en voor anderen. Er is eigenlijk geen argument om niet een condoom te gebruiken, de huidige generatie condooms en beflapjes zijn zo goed dat het gevoel er niet onder lijdt. Het condoom gebruiken, is misschien even lastig, maar naar de dokter gaan voor een test nog veel lastiger. En oefening baart kunst.