Een duurzame uitvaart: hoe ziet dat eruit?

Een traditionele uitvaart heb je vast wel eens meegemaakt. Echter zijn er tegenwoordig ook veel mensen die, in plaats van zo’n reguliere uitvaart, een duurzame uitvaart willen. Vooral in de huidige maatschappij, waarin duurzaamheid een onderwerp is dat dagelijks besproken wordt, is een duurzame uitvaart niet meer weg te denken. Maar wat houdt een duurzame uitvaart precies in, en hoe kun je zelf zorgen dat jouw uitvaart zo min mogelijk impact heeft op het milieu? Dat delen we in deze blog.

Waarom een duurzame uitvaart?

Duurzaamheid speelt voor veel mensen een grote rol in hun dagelijks leven. Zo nemen veel mensen bijvoorbeeld vaker de trein in plaats van de auto en pakken ze minder vaak het vliegtuig. Velen doen er zoveel mogelijk aan om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Iets wat echter niet iedereen weet, is dat je ook een duurzame uitvaart kunt regelen. Traditionele uitvaarten kunnen namelijk belastend zijn voor het milieu.

Wil je na je overlijden gecremeerd worden? Als dit in een gasoven wordt gedaan, betekent dit een CO2-uitstoot van 208 kilogram. Dit staat gelijk aan een vlucht naar Spanje. Bij een begrafenis komt ook veel CO2-uitstoot kijken, vooral door het vervoeren van het grafmonument of de grafsteen. Deze moeten vaak vervoerd worden van het buitenland naar Nederland. De gemiddelde uitstoot hiervan is dan ook 95 kilo CO₂.

Milieuvriendelijke uitvaartbenodigdheden

Sommige materialen hebben lang nodig om af te breken. Biologisch afbreekbare materialen zijn beter voor het milieu. Een van de manieren om je uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken, is dan ook door te kijken naar welke middelen je kunt gebruiken. Zo zijn er veel verschillende materialen, zoals hernieuwbare of duurzame grondstoffen, die gebruikt kunnen worden in de plaats van milieubelastende materialen. Denk hierbij aan een opbaarplank met een lijkwade of een kist van onbewerkt hout.

Een kist van onbewerkt hout, dus zonder lak of bekleding, betekent niet dat deze sober hoeft te zijn. Een manier om de uitvaart voor kleine kinderen minder heftig te maken en tegelijkertijd de kist mooier te maken, is door kinderen de kist te laten aankleden. Dit kan met krijtjes van bijenwas, maar ook met allerlei andere ecologisch verantwoorde knutselmaterialen. Zo wordt de kist meteen een stuk persoonlijker.

Tips voor een duurzame uitvaart

Daarnaast zijn er nog allerlei andere manieren om een uitvaart duurzamer te maken. Zo kun je mensen stimuleren om met de fiets naar de uitvaart te komen, in plaats van met de auto. Heb je een mooie tuin met veel bloemen? Stel hiervan dan zelf een rouwboeket samen. Bij het overlijden van iemand worden ook veel rouwkaarten verstuurd, zowel uitnodigingen als condoleancekaarten. Het is mogelijk om deze digitaal te versturen, maar als je toch liever iets tastbaars wilt, is een rouwkaart van gerecycled papier ook mogelijk.

Het regelen van een duurzame uitvaart kan intimiderend klinken, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Met een aantal kleine aanpassingen draag jij al je steentje bij aan een goed milieu.

Geef een reactie
You May Also Like